Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Dariusz Firlej (4116 niezalogowanych)
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jestem tego samego zdania co marcemil, powinni wstrzymac wysylke pieniedzy do Pl na dzieci ktore nie mieszkaja w Norwegii, nie ktore z nich nawet nigdy tu nie byly, nie wiedza gdzie jest Norwegia. Chca pobierac zasilki niech siedza tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
broda napisał:
widze ze tu pewna grupa polonorkow jest bardziej norweska od norwegow haha, pracownicy z Polski placa norweskie podatki wiec musza dostawac norweskie swiadczenia a na co je wydaja to ich sprawa, pomazancy dostaja zasilki takie jak polscy robotnicy wyplaty a ich nikt nie pyta dlaczego pierwszego robiom przelewy z wester union do afryki i azji itd.oni daja w ten sposob jesc calej wiosce hahah i to jest jakos ok.a norwegowie za zasilki lataja do tajlandi i brazyli na dziewczyny z ptaszkiem i tez to jest ok a jak Polak wysyla kase ktora zarobil do rodziny w Polsce to nie jest ok.

Moze sprecyzuj brodo(sic!) Jaki zasilek jest w stanie pokryc koszty wylotu do Tajlandji i oplaceniu prostytutek? Poprosze o jego nazwe i wysokosc swiadczenia. Nasluchales sie stereotypow powielanych przez twoich rodakow.

BTW. Naszych robotnikow ktorzy za pieniadze przeznaczone na dzieci utrzymuja cale wioski na Lubelszczyznie i Podlasiu od ich kolorowych kolegow odroznia jedynie kolor skory. Nawet kly bambusy maja w duzo lepszym stanie. Zeby nie biora udzialu w zarabianiu pieniedzy wiec sa dobrem nieuzasadnionym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
163 Posty

(Avanti)
Stały Bywalec
Anna82 napisał:
Jestem tego samego zdania co marcemil, powinni wstrzymac wysylke pieniedzy do Pl na dzieci ktore nie mieszkaja w Norwegii, nie ktore z nich nawet nigdy tu nie byly, nie wiedza gdzie jest Norwegia. Chca pobierac zasilki niech siedza tutaj.

Ani Ty ,ani marcemil racji nie macie po to ludzie tu pracują by na równi korzystać z norwegami ,poza tym zasiłek jest dla dzieci i trafia do dzieci ,nie Wam decydować komu trzeba a komu nie .
Ponadto Pani marcemil w innym wątku odsyła ciężarną do Polski do dentysty ,to się nazywa zakłamanie mieszkacie w Norwegi korzystajcie z usług w Norwegii wspierając tamtych dentystów ,kupujcie tamte wszystkie dobra na równi z norwegami jeśli tak bardzo się porównujecie .
Śmieszne jest to ,że obie dzieci nie macie ale pierwsze się rzucacie na polskie dzieci bo Wam w Norwegi bardziej się należy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
Avanti - wyjaśnijmy coś sobie, forumka poprosiła mnie żebym zapytała lekarza rodzinnego a'propos dentysty w ciązy i to były słowa lekarza nie moje "myślę że taniej będzie jej jak pojedzie zrobic zęby do Polski" słowa lekarza, więc mnie w to nie mieszaj.

A co w tym złego, że Norwedzy chcą żeby ich zasiłki szły na dzieci mieszkające w Norwegii?? Jak pisałam, za zarobione pieniądze własną krwawicą możecie ratowac Kropówki - nikt wam nie broni i nikt wam nie zabrania wysyłania swojej pensji do Polski, natomiast jak państwo coś daje to ma prawo wymagac - nikt z was nie zarabia tego zasiłku tylko go dostaje - a to spora róznica.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Ja nie mowie ze mi sie cos nalezy ale takie sa realia ze te pieniazki nie raz nie trafiaja tam gdzie trzeba kto to sprawdzi niestety nikt.
To co mi sie w Norwegii nalezy to mam tylko ze sama na to pracuje! w przeciwienstwie do innych...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Avanti napisał:
Anna82 napisał:

Ani Ty ,ani marcemil racji nie macie po to ludzie tu pracują by na równi korzystać z norwegami ,poza tym zasiłek jest dla dzieci i trafia do dzieci ,nie Wam decydować komu trzeba a komu nie .
Ponadto Pani marcemil w innym wątku odsyła ciężarną do Polski do dentysty ,to się nazywa zakłamanie mieszkacie w Norwegi korzystajcie z usług w Norwegii wspierając tamtych dentystów ,kupujcie tamte wszystkie dobra na równi z norwegami jeśli tak bardzo się porównujecie .
Śmieszne jest to ,że obie dzieci nie macie ale pierwsze się rzucacie na polskie dzieci bo Wam w Norwegi bardziej się należy

Skad pomysl, ze norwegowie korzystaja tylko z norweskich dentystow? Poczytaj fora to sie zorientujesz jak wielu autochtonow lata do Polski, Lotwy czy Estonii? To samo dotyczy zywnosci. Wystarczy w weekend pojechac do Szwecji i popatrzec na rejestracje. Norki glosuja nogami/ kolami.
Co do swiadczen - To co napisalas, ze zasilek trafia dla dzieci to najbardziej naiwny teks o jakim slyszalem. Polacy kontantstøtte uzywaja do latania dziur finansowych, oplacania czynszu badz dolozenia do drozszego samochodu. Wychodza z zalozenia, ze male dziecko i tak siedzi w domu wiec te pieniądze naleza sie rodzcom. Bede antycypowal, ale sadze, ze moze nie wiecej jak 1% rodzicow odlade te pieniadze na oddzielne konto, gdzie po 18 latach moga byc znaczacym zastrzykiem dla dziecka. Cham woli skonsumowac. Dlatego te pieniadze powinny byc wyplacane jedynie dzieciom zarejstrowanym w FR i przebywajacym na terenie Norge. Cala reszta jest nieuzasadniona. Tłuszcza jest w stanie wydac kazde swiadczenie ale bynajmniej nie na potrzeby w nim wskazane.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
zapytaj swoich norweskich znajomych ile kosztuje wypad do tajlandi i ile kosztuje dziwka na noc chyba ze nie masz znajomych norwegow ....mysle ze nie jest istotne gdzie dzieci mieszkaja wazne jest to ze musza jesc i sie ubrac,a tata na to pracuje i placi podatki,jest jeszcze jedna sprawa nie wszyscy chca tu mieszkac dzieciom sie tu nie podoba znajomego dzieciaki po 4 tygodniach tutaj powiedzialy ze chca do Polski,bio tu jest okropnie i nuda. a trzeba patrzec na szczescie dzieciakow a nie na kase
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
163 Posty

(Avanti)
Stały Bywalec
marcemil napisał:
Avanti - wyjaśnijmy coś sobie, forumka poprosiła mnie żebym zapytała lekarza rodzinnego a'propos dentysty w ciązy i to były słowa lekarza nie moje "myślę że taniej będzie jej jak pojedzie zrobic zęby do Polski" słowa lekarza, więc mnie w to nie mieszaj.

A co w tym złego, że Norwedzy chcą żeby ich zasiłki szły na dzieci mieszkające w Norwegii?? Jak pisałam, za zarobione pieniądze własną krwawicą możecie ratowac Kropówki - nikt wam nie broni i nikt wam nie zabrania wysyłania swojej pensji do Polski, natomiast jak państwo coś daje to ma prawo wymagac - nikt z was nie zarabia tego zasiłku tylko go dostaje - a to spora róznica.

Norwedzy wiele rzeczy chcą jak by się dało to by Was przemalowali na kolor jaki się im podoba a wy jak pokorne baranki byście się dały to jest różnica tolerancji dla życia wielokulturowego.
A rozumiesz ,że praca jest powiązana ze świadczeniami dla dzieci ,prawnie należnymi .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
163 Posty

(Avanti)
Stały Bywalec
optimus reaktywacja napisał:
Avanti napisał:
Anna82 napisał:

Skad pomysl, ze norwegowie korzystaja tylko z norweskich dentystow? Poczytaj fora to sie zorientujesz jak wielu autochtonow lata do Polski, Lotwy czy Estonii? To samo dotyczy zywnosci. Wystarczy w weekend pojechac do Szwecji i popatrzec na rejestracje. Norki glosuja nogami/ kolami.
Co do swiadczen - To co napisalas, ze zasilek trafia dla dzieci to najbardziej naiwny teks o jakim slyszalem. Polacy kontantstøtte uzywaja do latania dziur finansowych, oplacania czynszu badz dolozenia do drozszego samochodu. Wychodza z zalozenia, ze male dziecko i tak siedzi w domu wiec te pieniądze naleza sie rodzcom. Bede antycypowal, ale sadze, ze moze nie wiecej jak 1% rodzicow odlade te pieniadze na oddzielne konto, gdzie po 18 latach moga byc znaczacym zastrzykiem dla dziecka. Cham woli skonsumowac. Dlatego te pieniadze powinny byc wyplacane jedynie dzieciom zarejstrowanym w FR i przebywajacym na terenie Norge. Cala reszta jest nieuzasadniona. Tłuszcza jest w stanie wydac kazde swiadczenie ale bynajmniej nie na potrzeby w nim wskazane.

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie to się nazywa wybór jedni wydają tam inni w Polsce .
Jeśli chodzi o świadczenia to ja nie biorę pod uwagę skrajnych przypadków ,chociaż znam taki co tatuś dokumenty pozbierał świadczenie otrzymał a dzieciom ani żonie grosza nie daje ,bo ma nową Panią .

to według ww Pań byłoby w sumie zgodne z Norwegią w końcu zostaje świadczenie w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
a znajomego dzieciaki po 4 tygodniach tutaj powiedzialy ze chca do Polski,bio tu jest okropnie i nuda. a trzeba patrzec na szczescie dzieciakow a nie na kase
Pewnie najlepiej jak księżniczka pokręcic nosem i życ tutaj to afe ale ciągnąc kase to już ok.

Pozatym, pensja norweska wystarcza na utrzymanie dzieci, bo do tego ona jest, do zycia więc każdy z was ma na dzieci pieniądze, jak zarabiacie za mało to zmieńcie prace - tak to jest, zyjecie wygodnie, macie kase a jak zawsze, tylko narzekanie i szukanie sposobu gdzie by się nachapac - na szczęscie to nie Polska i nie da się tak łatwo wydymac urząd.

Już pomijam całą masę polusów siedziących na zasiłku albo zwolnieniu i nielegalnie jeżdżących do Polski, a jest wyraźnie napisane że trzeba przebywac na terenie Norwegii, to jest zwykłe cwaniactwo i az przykro się robi jak ludzie są z tego dumni
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok